Η κατανάλωση μανιταριών είναι προσωπική ευθύνη του καθενός. Καμιά πληροφορία αυτού του ιστολογίου δεν πρέπει να θεωρείται ως παρότρυνση για κατανάλωση οποιουδήποτε μανιταριού

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Σημαντική ταυτοποίηση

Άλλη μια ταυτοποίηση μανιταριού στο νησί μας αποδεικνύει το σημαντικό πλούτο της μυκοχλωρίδας του τόπου μας. Πρόκειται για το Pleurotus cystidiosus συγγενικό των άλλων δυο μανιταριών της οικογένειας που συλλέγονται στο νησί μας, του Pleurotus ostreatus (λευκίτης, καβακίτης) και το Pleurotus fuscus var ferulae (αναρτκίτης). Το δείγμα συλλέχθηκε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, σε συκιά στο Τσαμούρ λιμάνι του Σκαλοχωρίου. Το μανιτάρι συλλέχθηκε από το Γιάννη Καλλοντζη, οι ντόπιοι το αποκαλούν συκίτη και την ταυτοποίηση έκανε ο Δημήτρης Δήμου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας). Ο τελευταίος σε μήνυμα του επισημαίνει ότι το είδος αυτό είναι τροπικό-υποτροπικό και είναι η τρίτη φορά που εντοπίζεται στη χώρα μας από το 1990 (αυτές είναι και οι μοναδικές καταγραφές του στην Ευρώπη).

Παρατήρηση:

Πανω σε συκιά φυτρώνουν και αλλα μανιτάρια. (Agrocybe cylintracea, Pleurotus ostreatus, Lentinus lepideus ). Παρ’ οτι μεχρι τώρα δεν παρατηρήθηκαν δηλητηριώδη πάνω σε συκιά στη Λεσβο είναι πολύ πιθανόν (σχεδόν βέβαιο) οτι υπάρχουν . Γι αυτό πρέπει να ελεγχουμε τι μανιτάρι βρήκαμε και να επαληθεύουμε από τη βιβλιογραφία, η από ανθρώπους που εχουν γνώσεις. Σημειωτέον ότι πανω σε λευκα παρατηρήθηκαν στη Λεσβο 3 ειδών φαγώσιμα, 1 μη φαγώσιμο, 1δηλητηριώδες και 4 αγνωστα ειδη. Επί πλέον το συνηθισμένο δηληριώδες Omphalotus olearius που φυτρώνει σε ξύλο ελιάς βρέθηκε σε και σε καστανιες, σε λεύκα σε αμυγδαλιά, σε πικροδάφνες και σε θάμνους.



φωτο



Δεν υπάρχουν σχόλια: