Η κατανάλωση μανιταριών είναι προσωπική ευθύνη του καθενός. Καμιά πληροφορία αυτού του ιστολογίου δεν πρέπει να θεωρείται ως παρότρυνση για κατανάλωση οποιουδήποτε μανιταριού

Κυριακή, 31 Μαΐου 2009

αρκουμλιτες 3

Το παρακάτω δελτίο τύπου στάλθηκε στις τοπικές εφημερίδες την προηγούμενη βδομάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΆλλη μια πρώτη πανελλήνια καταγραφή μανιταριού από τον Συλλόγο μας. Πρόκειται για το Entoloma sepium ένα μανιτάρι που το συλλέγουν στην περιοχή του Σκαλοχωρίου ελάχιστοι ντόπιοι κάτοικοι και αναφέρεται με την τοπική ονομασία «αρκουμλίτς». Τόσο από τους συλλέκτες όπως και από τη βιβλιογραφία αναφέρεται ως ένα νόστιμο μανιτάρι.
Όπως φανερώνει και η τοπική ονομασία το μανιτάρι αυτό συλλέγεται σε βιότοπους που χαρακτηρίζονται από την παρουσία της αρκομιλιάς (Prunus cocomilea) ένα είδος προύνου (δαμασκηνιά και συναφή). Η συλλογή, φωτογράφηση, αποξήρανση του δείγματος και η αποστολή του στον ερευνητή Γιώργο Κωνσταντινίδη στα Γρεβενά έγινε από το Γιάννη Καλλοντζή. Η ταυτοποίηση έγινε από το Γιώργο Κωνσταντινίδη και καταγράφηκε στο δικτυακό τόπο manitari.gr
Στην αναφορά του ο Γιώργος Κωνσταντινίδης τονίζει ότι κλειδί αναγνώρισης του μανιταριού αποτελεί η καρποφορία του την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι κάτω από οπωροφόρα (δαμασκηνιές, μηλιές, κορομηλιές, αγριοτριανταφυλλιές κ.α.), το κρεμ-λευκωπό ή γκριζοκαφετί καπέλο (3-11 εκ. διάμ.), το εύθραυστο, λευκό πόδι (4-11 x 0,5-1,7 εκ.), η μυρωδιά αλευριού και τα 5-γωνα έως 7-γωνα σπόρια (7,8-11 x 7-9.5 μm).
Το συγκεκριμένο μανιτάρι ανήκει στο γένος Entoloma ένα γένος δύσκολο στην αναγνώριση. Μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με άλλο τοξικό μανιτάρι γιατί μοιάζουν πάρα πολύ. Για αυτό και σε αυτή την περίπτωση το μανιτάρι πρέπει να συλλέγεται μόνο από πολύ καλούς γνώστες και να καταναλώνεται με περίσκεψη και με ατομική ευθύνη του καθενός.
Τα δηλητηριώδη είδη του γένους Entoloma μπορούν να προκαλέσουν ρητινοειδές σύνδρομο: πρόκειται για επώδυνο και πολύ έντονο γαστρεντερικό σύνδρομο. Η εμφάνισή του μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, με βίαιους πόνους, ναυτία, εμετούς και διάρροια μέσα σε λίγα λεπτά ή μετά από λίγες ώρες. Οι μύκητες που ευθύνονται περισσότερο είναι οι Tricholoma pardinum (αιτία των περισσότερων περιστατικών σε ορεινές περιοχές), Omphalotus olearius (χαρακτηριστικό μανιτάρι των ελαιώνων) και Entoloma lividum. Άλλα είδη Entoloma, ορισμένοι βωλίτες, ιδιαίτερα της ομάδας του Boletus satanas, καθώς και κάποιοι ιδιαίτερα δύσπεπτοι μύκητες, όπως κάποια είδη Macrolepiota, προκαλούν επίσης αυτό το σύνδρομο, τουλάχιστον σε ορισμένα άτομα. Από τα είδη αυτά, κάποια προκαλούν δηλητηρίαση με μεγαλύτερη περίοδο επώασης και καταλήγουν σε κλινική κατάσταση που απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Η χορήγηση αντισπασμωδικών μερικές φορές αρκεί για τον έλεγχο της δηλητηρίασης, ωστόσο άρρωστα και εξασθενημένα άτομα, για παράδειγμα εκείνα με νεφρικές ή ηπατικές διαταραχές, μπορεί να εμφανίσουν πολύ σοβαρές επιπλοκές σαν συνέπεια μιας τέτοιας δηλητηρίασης .

Δεν υπάρχουν σχόλια: