Επειδή επικρατεί ένα κομφούζιο περί των ονομασιών της μορχέλλας παραθέτουμε την τελευταία δημοσίευση του Γιώργου Κωνσταντινίδη από το φόρουμ του manitari.gr Αν μπορείτε η ταυτοποίηση να γίνεται βάση των παρακάτω!
-----------------------------------------------------------
Σχετικά με τις ονομασίες των βασικών ειδών του γένους Μορχέλλα, αυτό που βλέπω να ισχύει σήμερα είναι ότι:
Τις καφετιές με μελιούς τόνους, ή βαθύχρωμες που σχηματίζουν κλίμακα,
με σχεδόν παράλληλες νευρώσεις τις ονομάζουμε Morchella elata.
Αυτές που έχουν βιολετιούς τόνους, Morchella elata var. purpurascens
Αυτές που έχουν ανοιχτόχρωμους σαρκορόδινους τόνους Morchella deliciosa var. incarnata.
(Υποθέτω ότι το σωστό θα ήταν Morchella elata var. incarnata,
αλλά για την ώρα αυτή η ονομασία εμφανίζεται στη βιβλιογραφία)
Αυτές που έχουν λαβυρινθώδη όψη Morchella deliciosa
Τις ξανθιές Μorchella esculenta.
Τις καφετές-σκωριόχρωμες που αργότερα γίνονται ξανθιές Morchella vulgaris
_________________
Γιώργος Κωνσταντινίδης
2 σχόλια:
Πολυ ενδιαφέρον ειδος, εχουμε και στην Σαμο, πως τρωγεται??
Ψητές στα κάρβουνα (φαντάζομαι και στο γκριλ) με λαδάκι αλάτι και ρίγανη είναι τέλειες!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου