Η κατανάλωση μανιταριών είναι προσωπική ευθύνη του καθενός. Καμιά πληροφορία αυτού του ιστολογίου δεν πρέπει να θεωρείται ως παρότρυνση για κατανάλωση οποιουδήποτε μανιταριού

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΠΕ Ευεργέτουλα ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Λέσβου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ- 2009

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Λέσβου με φορέα υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» του ΥΠΕΠΘ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), διοργανώνει σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα: «Μανιτάρια της Λέσβου. Εκπαιδευτική προσέγγιση του κόσμου των μυκήτων» από την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009 μέχρι την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναφέρεται παρακάτω.
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Ν. Λέσβου και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ευεργέτουλα στον Ασώματο του Δ. Ευεργέτουλα.
Με την ευκαιρία της παρουσίας στο νησί μας των πλέον ειδικών στην Ελλάδα στον τομέα της μανιταρογνωσίας και της μυκητολογίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι εξόρμηση συλλογής μανιταριών στο δάσος της Αχλαδερής καθώς επίσης και κυνήγι άγριας τρούφας με ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα.
Το απόγευμα του Σαββάτου στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο μακροσκοπικής και μικροσκοπικής αναγνώρισης των μανιταριών και ειδική εκδήλωση με ομιλητές τους Γιώργο Κωνσταντινίδη, ερευνητή μυκητοχλωρίδας – συγγραφέα, Ηλία Πολέμη Γεωπόνο Μυκητολόγο, Υποψήφιο Δρ. Μυκητολογίας, Παναγιώτη Παναγιωτίδη σύμβουλο καλλιέργειας τρούφας και εκπαιδευτή τρουφόσκυλων και Φώτη Παρασκευαϊδη ιδιοκτήτη καταστημάτων μανιταροπροϊόντων των Γρεβενών.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου είναι ανοιχτές για το κοινό.
Αναλυτικό πρόγραμμα:

Παρασκευή 16-1-2009
17:00 Προσέλευση Εγγραφές – Εγκαταστάσεις ΚΠΕ Ευεργέτουλα (Ασώματος)
17:30 Χαιρετισμοί προσκεκλημένων.
18:00 Μιχαήλ Καπιωτάς Υπεύθυνος ΚΠΕ Ευεργέτουλα: Φιλοσοφία και στόχοι του σεμιναρίου.
18:30 Προκόπης Μαϊστρέλλης, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Ευεργέτουλα: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα. «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών. Μια εκπαιδευτική προσέγγιση του μικρόκοσμου των μυκήτων»
19:00 Παναγιώτης Παναγιωτίδης: Τρούφα, μια εναλλακτική πρόταση οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας.
19:30 Ηλίας Πολέμης Γεωπόνος-Μυκητολόγος M.Sc., Υπ. Διδάκτωρ Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών: «Οικολογία μυκήτων, ρόλος των μυκήτων στη διατήρηση και αειφορία των οικοσυστημάτων »
20:30 Λήξη

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 (Πρωί)-ΚΠΕ Ευεργέτουλα
09:30 Χρήστος Γούλας Υπεύθυνος Π.Ε. ΔΔΕ Ν. Ημαθίας: Σχεδιασμός-στόχοι-ανάπτυξη προγράμματος Π.Ε. Εργασία σε ομάδες-δραστηριότητες
10:00 Ειρήνη Ντόνα Υπεύθυνη ΚΠΕ Γρεβενών «Ο θαυμαστός μικρόκοσμος των μανιταριών»
Διδακτική προσέγγιση Κ.Π.Ε. Γρεβενών
10:30 Διάλειμμα-Προετοιμασία για το πεδίο
11:00 Αναχώρηση για έρευνα πεδίου και αναζήτηση μανιταριών και άγριας τρούφας στα δάση της Λέσβου. Υπεύθυνοι Δέσποινα Κλεισιάρη, Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Προκόπης Μαϊστρέλλης.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009 – Αναγνωστήριο Αγιάσου.
17:00 Εργαστήρια: Αναγνώριση και ταυτοποίηση μανιταριών, μικροσκοπική και μακροσκοπική εξέταση. Χρήση μικροσκοπίου και στερεοσκοπίου στην εξέταση των μυκήτων. Υπεύθυνοι εργαστηρίων: Η. Πολέμης, Γ. Κωνσταντινίδης, Μ. Καπιωτάς, Η. Καλδέλλη.
18:30 Ηλίας Πολέμης Γεωπόνος-Μυκητολόγος M.Sc., Υπ. Διδάκτωρ Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών: «Τα μανιτάρια της Άνδρου και των Κυκλάδων»
19:30: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος-Πολιτικός Επιστήμων- Μελετητής- Ερευνητής Μυκοχλωρίδας «Tα μανιτάρια της Δυτικής Μακεδονίας »
20:30 Φώτης Παρασκευαϊδης Τα άγρια μανιτάρια και η οικονομική τους αξιοποίηση στην πόλη των Γρεβενών.
21:00 Λήξη

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 – ΚΠΕ Ευεργέτουλα
09:30 Μαργαρίτα Γεωργαντά Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Γρεβενών: «Παιδαγωγικά παιχνίδια και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»
10:00 Εργαστήριο κατασκευών και παιχνίδια ρόλων. Υπεύθυνες εργαστηρίου Γεωργαντά Μαργαρίτα, Κλεισιάρη Δέσποινα, Τζουρά Μαρία, Τσουκαλά Άννα.
13:00 Αξιολόγηση σεμιναρίου-Λήξη.


Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ

Καπιωτάς Μιχαήλ
Φυσικός – Περιβ. Χαρτογράφος MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια: