Η κατανάλωση μανιταριών είναι προσωπική ευθύνη του καθενός. Καμιά πληροφορία αυτού του ιστολογίου δεν πρέπει να θεωρείται ως παρότρυνση για κατανάλωση οποιουδήποτε μανιταριού

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού: Το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στην Ελλάδα




Για 6η χρονιά μανιταρόφιλοι από όλες τις περιοχές της χώρας συγκεντρώθηκαν στα Γρεβενά, το τετραήμερο από 21 έως 24 Αυγούστου, αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες, δοκίμασαν μανιταρογεύσεις και τοπικά προϊόντα, παρακολούθησαν συναυλίες από 14 μουσικά συγκροτήματα και απόλαυσαν τα νερά του Βενέτικου και τα δάση της Πίνδου.
Ειδικά φέτος, τη Γιορτή επισκέφτηκε και συνεργείο επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της βράβευσης επιλογής του Νομού Γρεβενών ως τουριστικού προορισμού του προγράμματος ΕDEN (European Destinations of ExdcelleNce) καθώς και συνεργείο του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, προκειμένου να κινηματογραφήσουν σκηνές από τη Γιορτή για τις ανάγκες μαις ταινίας που παρήγγειλε ο Δήμος Γρεβενών.
Η άνευ προηγουμένου προσέλευση των μανιταρόφιλων (περισσότεροι από 12.000 επισκέπτες υπολογίζεται ότι πέρασαν φέτος από τη Γιορτή στη διάρκεια του τετραημέρου) και το πρωτοφανές ενδιαφέρον για δημοσιογραφική κάλυψη της Γιορτής που έδειξαν τα Μ. Μ. Ε. σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά ότι η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού αποτελεί το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας που διοργανώνεται στη χώρα μας.
Η Γιορτή συνδιοργανώνεται από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών που χρηματοδοτεί τη Γιορτή.
Το μεγαλύτερο μέρος της Γιορτής, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίησή του βασίστηκε και φέτος στην εθελοντική προσφορά εργασίας που προσέφεραν μανιταρόφιλοι κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία άλλα και από την Ξάνθη, τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Βόλο, την Αθήνα και τη Λέσβο.
Τη Γιορτή υποστήριξαν και οι: Δήμος Γόργιανης, Δήμος Γρεβενών, Μ.Ο.Γ., Μανιταρόφιλοι Ξάνθης, Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, Μανιταρόφιλοι Λέσβου, Μανιταρόφιλοι Μεσογαίας Αττικής και Μανιταρόφιλοι Ηπείρου, ενώ χαιρετισμό έστειλε και ο νεοσύστατος Μυκητολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.
Στο χώρο της Γιορτής λειτούργησαν ταβέρνες, αναψυκτήρια, παιδότοπος, εργαστήρι μυκητογνωσίας, παζάρι τοπικών προϊόντων με έμφαση στα μανιταροπροϊόντα, έκθεση φωτογραφίας, έκθεση βιβλίου, έκθεση φυσικής ξυλογλυπτικής του Γιάννη Ντίνα, έκθεση μανιταροζωγραφικής της Νικολέττας Σγουρίδη, έκθεση μανιταροπυρογραφίας της Δέσποινας Κλεισιάρη, έκθεση μανιταροκοσμημάτων της Ντιάνας Ράπτη, έκθεση μανιταρογλυπτών της Φανής Σκαμάγκη και της Λίτσας Μήττα και έκθεση μανιταροδιακοσμητικών της Στέλλας Παλαντζά.
Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες και οι κατασκηνωτές απόλαυσαν τα πεντακάθαρα νερά του Βενέτικου κάνοντας κολύμπι, φυσικό υδρομασάζ, λασπόλουτρα και κανό, εναέριο πέρασμα πάνω από το Βενέτικο, αναρρίχηση, καταρρίχηση από τη Γέφυρα του Σπανού, πήραν μέρος σε συζητήσεις μανιταρογνωσίας, είχαν την ευκαιρία να δουν τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των μανιταριών μέσα από το μικροσκόπιο στο εργαστήρι μυκητογνωσίας, αγόρασαν τοπικά προϊόντα και δοκίμασαν τις μοναδικές μανιταρογεύσεις στο περίπτερο του Συλλόγου.
Οι μικροί επισκέπτες διασκέδασαν στο τραμπολίνο και στον παιδότοπο έπαιξαν δημιουργώντας με χρώματα, πινέλα, πηλό, παιδικά βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια με θέμα το μανιτάρι, που για πρώτη φορά φέτος ετοίμασε η Λίτσα Μήττα.
Το απόγευμα της Παρασκευής η Δήμητρα Βέργου μαγείρεψε ζωντανά μπροστά στους μανιταρόφιλους, παρουσιάζοντας συνταγές με μανιτάρια από το βιβλίο της που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Στην έναρξη των εκδηλώσεων απηύθυναν χαιρετισμούς οι Δήμαρχοι Γόργιανης και Γρεβενών κ. Τσιάρας και Νούτσος, ο Νομάρχης Γρεβενών Δ. Κουπτσίδης και ο τοπικός βουλευτής και Υπουργός Χ. Φώλιας, ενώ βραβεύτηκε από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας ο Χ. Παπαδημητρίου για την προσφορά του στις Πανελλήνιες Γιορτές Μανιταριού.
Το πρωί του Σαββάτου έγινε εξόρμηση για συλλογή μανιταριών στην περιοχή Μικρολιβάδου και εξόρμηση για αναζήτηση τρούφας από τους τρουφοσυλλέκτες Παναγιώτη Παναγιωτίδη, Γιώργο Σέτκο και Νικολέττα Σγουρίδη, με τα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλά τους που φέτος εξώρυξαν τρούφες ακόμα και στο χώρο της κατασκήνωσης (Tuber rufum) και στο χώρο στάθμευσης (Tuber excavatum). Στη διάρκεια του τετραημέρου η Νικολέττα Σγουρίδη έκανε την πρώτη πανελλήνια καταγραφή του υπόγειου μανιταριού Stephensia bombycina στον Έλατο Γρεβενών, ενώ μαύρες τρούφες του είδους Tuber aestivum βρέθηκαν στον Βατόλακκο και στο Καρπερό Γρεβενών.
To απόγευμα της Κυριακής οι μανιταρόφιλοι παρακολούθησαν σεμινάρια μανιταρογνωσίας από τον Γιώργο Κωνσταντινίδη και τον πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ξάνθης 'Άγγελο Παπαδημητρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Κηπουρειό.
Η είσοδος και η κατασκήνωση όπως κάθε χρόνο ήταν ελεύθερη, ενώ στους επισκέπτες προσφέρθηκε δωρεάν μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα.
Οι μανιταρόφιλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 1η Νοεμβρίου, στην 3η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων, στο Λειβαδίτη Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: