Η κατανάλωση μανιταριών είναι προσωπική ευθύνη του καθενός. Καμιά πληροφορία αυτού του ιστολογίου δεν πρέπει να θεωρείται ως παρότρυνση για κατανάλωση οποιουδήποτε μανιταριού

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Μανιτάρια με λίπασμα αλόγων


Ένα ιπποφορβείο στα Τρίκαλα εφαρμόζει μια πρότυπη μέθοδο βιολογικής καλλιέργειας. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα για τη Λέσβο με την παράδοση στην εκτροφή ιπποειδών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Βουνάτσος, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (4-03-08)
Το ιπποφορβείο στη Λαζαρίνα Τρικάλων, που λειτουργεί από το 1932, δεν  επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, καθώς η κοπριά των ζώων αξιοποιείται για την  καλλιέργεια μανιταριών
















Το ιπποφορβείο
στη Λαζαρίνα Τρικάλων, που λειτουργεί από το 1932, δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, καθώς η κοπριά των ζώων αξιοποιείται για την καλλιέργεια μανιταριών



«Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολούσαν ήταν η διαχείριση της κοπριάς τόσων αλόγων. Τελικά, η λύση
ήταν απλή: τη χρησιμοποιούμε ως υπόστρωμα για την καλλιέργεια μανιταριών και αμέσως μετά, το ίδιο υλικό προωθείται στην αγορά ως φυσικό λίπασμα για τα λουλούδια: σε γλάστρες και κήπους».
O κ. Γιάννης Μερίτσης, από τη Λαζαρίνα Τρικάλων, είναι διευθυντής του ομώνυμου αγροκτήματος όπου εκτρέφονται, από το 1932, άλογα. Σήμερα στη μονάδα εκτρέφονται εκατό μητέρες και δέκα επιβήτορες και γεννιούνται εβδομήντα με ογδόντα πουλάρια κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη να βρεθεί λύση για τη διαχείριση της κοπριάς οδήγησε στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες καλλιέργειας μανιταριών στα Βαλκάνια. «Παλαιότερα καταφεύγαμε στο κάψιμο της κοπριάς που συγκεντρωνόταν βουνό στους στάβλους, αλλά αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στην περιοχή, λόγω της δυσοσμίας. Τελικά έπειτα από πολύ ψάξιμο διαπιστώσαμε ότι υπήρχε λύση και μάλιστα που θα μπορούσε να φέρει και κέρδος. Η κοπριά των αλόγων είναι το καταλληλότερο και φυσικό υπόστρωμα που απαιτεί η καλλιέργεια των μανιταριών», λέει ο κ. Μερίτσης. «Η παραγωγή γίνεται χωρίς τη χρήση χημικού ή οποιουδήποτε άλλου υλικού, πλην νερού και σωστής θερμοκρασίας στους θαλάμους καλλιέργειας».
Συνήθως τα μανιτάρια καλλιεργούνται σε έδαφος που δημιουργείται από την ανάμειξη άχυρου και κοπριάς από άλογα και πτηνοτροφεία ή άχυρου με λιπάσματα (θειική ή νιτρική αμμωνία). Πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που γίνεται σε δύο φάσεις: την παρασκευή του μείγματος άχυρου και κοπριάς σε στεγασμένο χώρο και την ωρίμασή του σε ειδικούς θαλάμους, προκειμένου να ελεγχθεί ακριβώς η υγρασία του, η περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που παράγονται στη διαδικασία αυτή και η θερμοκρασία του. Όταν ετοιμαστεί το μείγμα- που ονομάζεται συνθετικό υπόστρωμα- γίνεται η σπορά του μύκητα του μανιταριού που παίρνει τα συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί από οργανικές ουσίες του εδάφους και φυτική ύλη σε αποσύνθεση.
Η διαδικασία παρασκευής του συνθετικού υποστρώματος ακολουθείται όταν δεν υπάρχει η «χρυσή», όπως αποδεικνύεται, πρώτη ύλη, που υπάρχει στο αγρόκτημα της Λαζαρίνας. «Η κοπριά των αλόγων είναι έτσι κι αλλιώς πλούσια σε άχυρο και στην πραγματικότητα μάς παρέχει το πλέον κατάλληλο και φυσικό υπόστρωμα για την καλλιέργεια», λέει ο κ. Μερίτσης, που σημειώνει ότι πλέον η ετήσια παραγωγή φθάνει τους χίλιους τόνους μανιταριών τα οποία συσκευάζονται και προωθούνται στην ελληνική αγορά.
«Δεν σταματάμε όμως εδώ. Μετά την καλλιέργεια των μανιταριών το υπόστρωμα είναι το καταλληλότερο μείγμα για λουλούδια, γλάστρες και κήπους. Οπότε και αυτό προωθείται στην αγορά χωρίς τελικά να έχουμε υπολείμματα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το περιβάλλον».

1 σχόλιο:

johnnyefth είπε...

Η ΛΑΖΑΡΙΝΑ(Δ.δ ΛΑΖΑΡΙΝΑΣ) ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.